Catering - Rapsolja

Rapsolja från Nyborgs gård

Vår rapsolja finns på de stora flaskorna som är på 500 ml och på de små flaskorna som är på 250 ml. Redan här vill vi pusha för vårt recept på “bordssmör” längre ner på den här sidan.
Rapsolja - Produktbild på flaskan

Gör eget bordssmör:

½ kg riktigt färskt smör, gärna Ålandssmör

1,5 dl Nyborgs Rapsolja

0,75 dl vatten

Flingsalt efter smak

 

Tärna ner smöret och lägg det i matberedaren. Kör den så att smöret mjuknar och tillsätt sakta resterande ingredienser. Lägg upp smöret i en burk och förvara i kylen, gott på mackan och går även bra att steka i.

 

Ålandssmör kan vara svårt att hitta och då rekommenderar vi Valios smör eller Arlas Ekologiska smör som alternativ.

Att använda rapsolja

Klyfta ner lika delar av potatis, morot och palsternacka. Fortsätt att skära ner en eller fler gula lökar. Repa av lite färsk timjan, ringla på rapsoljan och blanda runt. Strö på lite flingsalt och sedan in i ugnen. Rör om några gånger under tillagningen och fortsätt laga tills du är nöjd med färg och konsistens. Mycket gott till exempelvis grillat.

 

Den här rapsoljan har absolut en klar rapskaraktär med rapsens speciella nötighet men den är inte lika “gräsig” som många andra kallpressade oljor kan vara. Vi kan säga att den har en tydligare smak av raps än många enklare oljor men den håller sig i skinnet och tar inte över precis allt. Den passar bra till att steka och rosta med och speciellt bra till sallader. Om du dock siktar på att göra egen majonäs, rekommenderar vi att också använda en mer neutral olja. Det är dock vår egna åsikt så prova gärna själv.

Fler användningstips:

Rapsoljan passar utmärkt att använda till både bakning, i dressingar, som smaksättare i kalla såser, vid stekning, rostning av grönsaker i ugn eller bara ta en matsked om dagen för allmänt välbefinnande. I en pesto gjord på örter, vitlök, lagrad prästost, salt och citron och mycket mer.

 

Om du gör en egen majonnäs kan du byta ut en liten del av den naturella rapsoljan mot Nyborgs för en härligt nötig karaktär och fin färg. Gör en salladsdressing med oljan, dragonvinäger och örtsalt – perfekt till både grönsalladen och den mer matiga salladen med bönor, matvete och linser som ibland behöver få en extra knuff.

Catering i Norrtälje - footer